Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

”Att leva och låta leva” – release och konsert på Stocksundstorps gård

Nu var det dags igen! I dessa pandemins tider handlar dock allt, inte bara musik, om ”att leva och låta leva“. Martinas egna ord, utsjungna med eftertryck till musik av Tommy Aperia!

Martina Maren Orlop, känd under artistnamnet Valkyria ”the One and Only”, bjöd på en konsert i liten men lyxig skala denna gång. Framförandet skedde live på anrika Stocksundstorps gård i Solna, denna efterlängtade lördag i februari. Sångerskan och låtskrivaren Martina samt husets värdinna, den till “Soul-Queen” krönta Caroline Williams, välkomnade ett fåtal utvalda gäster till denna medryckande eftermiddag, helt i kulturens och i musikens ande.

På plats syntes även musikoraklet Tommy Aperia (bland annat mångårig medlem i det kända 70-talsdansbandet Salta Mandlar!) som showen till ära rest hit ända ifrån Uppsala. Aperia är producent och tillika kompositör till hälften av sångerna i Martinas repertoar, och deras samarbete har burit mycken musikalisk frukt i många år nu.

Martina själv bjöd idag sina gäster på hemlagade läckerheter – en chans att få skämma bort sina vänner har genom hela livet varit Martinas sätt, menar många! Vi i pressen blev likaledes bortskämda och bjöds att njuta av sångerskans matlagningskonst under pausen (när väl känslostormarna och de rungande applåderna hade svalnat). Martinas kycklingsallad, anordnad enligt hemligt recept, var något alldeles särskilt, och bar dessutom med sig gott sällskap av välsmakande charkuterier, gravad lax, ostar, bakelser och andra sötsaker. Därtill blanka, kalla glas fyllda med härligt bubbel samt ett större urval fruktjuicer och andra alkoholfria alternativ. Inget fattades!

Soul-Queen Caroline Williams bluessångerska, låtsångerska & vismakare. Debuterade 1968 med bl.a egna visor i TV, turneer, skivinspelningar i Nederländerna, uppträtt på Stampen, Engelen, samt Wirströms med sitt band Blues & Soulfriends, och dotter till kända kulturprofilen Carinne Löfgren Williams, samt pianisten Bodil Andersdotter, vars far var en mycket känd spelman, avrundade den härliga eftermiddagen den 20 Februari 2021 på Stocksundstorps gård med Carolines egna sånger i ett urval. Stämningsfullt och genuint framfört av duon, som levererade jazz- och soulfeeling med sedvanlig bravur!

Mätta och nynnande på någon av Martinas melodier begav sig sedan Cawa Media två reportrar så småningom hem från Stocksundstorps gård och dess värdinnor. En dag att minnas, och ett liv att leva och låta leva? Ja, det är det också, precis som Martinas nya singel uppmanar oss att göra.

En liten kort resume om Martina Maren Orlop : Jag föddes i Neumünster / Tyskland, i en familj tillägnad poesi, musik och litteratur. Därför var det naturligt att jag flyttade till Rom, där jag i fem år studerade måleri i Rodolfo Zitos ateljé. Impressionisterna, deras färger och teknik påverkade min stil. Jag specialiserade mig också på textilmålning och modedesign som skapade en okonventionell och andlig återspegling i allt jag gör. Under min tid i Italien spelade jag i flera filmer och hade en karriär som en modell. Sedan tidig barndom gillade jag att skriva poesi och sångtexter. Medan jag var i Rom byggde jag därför KONSTNÄRSSALONGEN, en mötesplats för alla artister, och fortsatte den aktiviteten senare i Sverige.

Under 1995, med Jurek Sawka på Replica, genomförde jag en resa genom intensiv scenträning för pjäsen ”Öster om Väster-Väster om Öster”. Det var en avantgarde teaterföreställning på ELVERKET, Stockholm, som sprang i flera veckor och fick utmärkta recensioner samtidigt som han vann ett internationellt pris i Warszawa. 1996 arbetade jag med Bengt Peder Olrog, som framförde pianoarrangemang för mina låtar, och under många trevliga år spelade vi på scenen, där jag också gav mina egna tolkningar av Marlene Dietrich’s och Zarah Leander’s klassiska verk.

År 2000 föddes min scenpersona ‘VALKYRIA’, vilket resulterade i min debut-singel ”LÄDER ELLER LACK – bindare dig vid mig”, inspelad och producerad av musiker Niklas Rundkvist (Leather Nun, Shapeshifting Aliens). 2019 producerade Niklas och jag Niklas Rundkvist. mitt album ”Voodoo”. Showen fortsätter och artister växer hela tiden. 2002 och 2003 publicerade jag den första och andra upplagan av min diktsamling ”Där din punkt här mitt komma”.

Från 2016 – 2018 arrangerade jag flera liveframträdanden i samarbete med svenska souldrottningen, Caroline Williams och hennes ”Soul & Blues Friends”, där jag presenterade mitt eget material och även Marlene & Zarahs klassiker på en mängd olika platser. År 2018 inledde jag mitt mycket produktiva och pågående samarbete med producent och kompositör Tommy Aperia från Uppsala (en erkänd medlem av ”Salta Mandlar” bland andra välkända projekt i svensk musikhistoria). Nu komponerar jag musik, skriver och framför mina egna låtar på fyra språk. Tommy arrangerar vår musik och jag skriver texter och spelar in flera av hans låtar under scennamnet “VALKYRIA – The One and Only”. Vi har gjort framgångsrika medieuppträdanden tillsammans, inklusive en serie intervjuer på Radio Österåker. Vi producerade nyligen albumet ”Bitte” med alla våra låtar på tyska. Under 2019 och framåt har jag också spelat varje månad på den välkända S: ta Clara (restaurang, Bierhaus & Live Music Venue). Mina ambitioner är att fortsätta växa, sjunga och skapa, bara för livets glädje.

Se vårt bildreportage nedan:

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

att leva och låta leva

1 comment / Add your comment below

Lämna ett svar

Till startsidan