Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Vernissage ”5xJosephson” av Per Josephson

Den 27 mars 1885 publicerar de rikstäckande tidskrifterna i Sverige Opponenternas upprop mot den etablerade konstscenen i Sverige. Konstakademin kritiseras kraftigt av de unga konststudenterna, deras ledare Fältherren, Ernst Josephson svingar vilt med sin pensel för att bereda väg för det nya måleriet. Tre dagar senare, den första april går Opponenternas stora konstutställning upp på Blanchs Konstsalong i Kungsträdgården. Salongen är supermodern  och attraherar stockholmarna som i långa köer väntar på att få ta del av det nya måleriet. Utställningen är en succé och Carl Larsson, Bruno Liljefors och Ernst Josephson m.fl. skördar stora framgångar.

Läs mer om Per Josephson utställning här…

136 år senare går den samlade utställningen 5xJosephson upp på exakt samma adress.

Se utställning digitalt här…

SOUNDTRACK/5xJosephson
Utställningen 5xJosephson är ljudsatt. Ett specialskrivet stycke i jazzens improvisatoriska anda, elektroniskt fundament och kletzmersamplingar. Orientaliska tongångar och den spirande spiritism som fascinerade och drog med sig Ernst Josephson ned i det förlorade mörkret under slutet av 1800-talet.

Klicka på länken för Soundtracket 5xJosephson

Kompositör & Live-elektronik: Thomas Wingren
Kontrabas: Robert Erlandsson
Klarinett: Peter Fredman
VJ: Carl Philip Dickman

Här följer Cawa Media’s bilder ifrån den fina Vernissagekvällen på Blanchs konstsalong den 27 Mars, 2021…

 

Lämna ett svar

Till startsidan