Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Nordens Paris – Invigning av utställningen

Imorgon den 17 september 2021 öppnar Nordiska museet utställningen “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 och lanserar även ett modehistoriskt praktverk. Utställningen och boken är en hyllning till couturehantverket och bjuder in till ett storslaget visuellt möte med den parisiska haute couturens nordligaste utpost. Kvällens invigning i regi av Spoil Concept med ett stort antal VIP gäster, bjöd på bubbel samt gott tilltugg. Alla gäster fick dessutom se den fina utställningen. Vår favorit var givetvis Greta Garbo’s klänning ifrån filmen Gösta Berlings saga. Vi rekommenderar varmt ett besök på Nordiska museet om man gillar mode med en klassisk touch.

Franska damskrädderiet på varuhuset Nordiska Kompaniet (NK) i Stockholm var Nordens ledande beställningsateljé under haute couturens gyllene era, från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Den exklusiva ateljén hade ett nära samarbete med de ledande modehusen i Paris. Liksom haute couturens mästare skapade Franska damskrädderiet kreationer av högsta hantverksklass för individuella kunders unika mått. Den höga kvaliteten och hantverksnivån skapade plagg med en lång livslängd och hållbarhet i alla led som inspirerar än idag.

Utställningen och boken om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria och görs i samarbete med modejournalisten Susanna Strömquist. I utställningen visas ett hundratal plagg varav hälften är inlån från allmänheten. Genom ett upprop som genomfördes i samarbete med NK hösten 2019 kom museet i kontakt med nya plagg och tidigare okända berättelser från allmänheten.

Det utsökta hantverk som utmärker couturen är ett av utställningens och bokens fokusområden. Sammanlagt visas över hundra plagg från 1902 till 1966, med fotografier och filmer presenterade i en scenografi som reflekterar ateljéns två parallella världar – den eleganta salongen och den livliga syateljén. Den färgstarka kundkretsen bestod av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor.

 

Några kommentarer:

– NK:s Franska damskrädderi var känt som Parismodets nordligaste utpost. Här mötte haute couture från de ledande kreatörerna i modets huvudstad Paris den skandinaviska publiken. Boken och utställningen tar ett helhetsgrepp om Stockholms mest exklusiva och mytomspunna beställningsateljé, säger Susanna Strömquist, initiativtagare till boken och utställningen om NK:s Franska.

– Nordiska museet har Nordens största samling av dräkt och mode, allt från haute couture till hemsytt. Sedan 1970-talet förvaltar museet en stor del av NK:s arkiv vilket bland annat inkluderar ett stort antal fotografier från NK:s Franska damskrädderi. Tillsammans utgör arkivmaterialet och de nyligen insamlade berättelserna och plaggen en kulturhistorisk skatt som nu visas för första gången, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Se Cawa Media’s bilder ifrån invigningen av Nordens Paris:

Lämna ett svar

Till startsidan